Nyheter

Utredning tillsatt om patienter med bristande beslutsförmåga

Regeringen beslutade den 21 juni att tillsätta en utredning med uppdrag att föreslå ny reglering inom bland annat hälso-och sjukvården för personer som är beslutsoförmögna. Utredaren ska även se över frågan hur dessa ska få större möjligheter att medverka i forskning. Smer har tillsammans med flera andra organisationer och myndigheter uppmärksammat regeringen att det saknas en sammanhållen rättslig reglering av detta i Sverige.

Rådet träffade ungdomar för diskussion om assisterad befruktning

Vilka etiska dilemman finns i samband med assisterad befruktning? Det var ämnet för den workshop som Statens medicinsk-etiska råd (SMER) arrangerade. Rådet hade bjudit in ett sextiotal ungdomar från gymnasieskolor och ungdomsförbund för att få deras synpunkter i detta högaktuella ämne. Se inspelningen från ungdomsdialogen!

Rapport: Etisk analys av en ny fosterdiagnostisk metod

Statens medicinsk-etiska råd publicerar idag en rapport där en ny metod för icke-invasiv fosterdiagnostik analyseras. Rapporten har utarbetats av prof. Jan Wahlström och prof. Nils-Eric Sahlin i samverkan med rådet.

Etiska dagen 2011: Screening – på gott och ont

Statens medicinsk-etiska råd anordnar konferensen "Screening på gott och ont" den 14 april 2011 i Rosenbads konferenscenter. Vid årets etiska dag kommer medicinska, psykologiska och etiska frågeställningar rörande screening att ventileras.

Etisk bedömning av nya metoder i vården – rådet får utökat uppdrag

Den 1 juli 2010 träder en ny bestämmelse – 2 h § – i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) i kraft. Bestämmelsen innebär att vårdgivaren ska se till att en ny diagnos- eller behandlingsmetod som kan ha betydelse för människovärde och integritet har bedömts från individ- och samhällsetiska aspekter innan den börjar tillämpas i hälso- och sjukvården.