Vill du uppmärksamma någon eller några som främjat bred diskussion i medicinsk-etiska frågor eller som har ett långt idogt arbete inom medicinsk-etik bakom sig? Nominera en person eller en organisation till Smers etikpris för 2018. Sista datum är 31 juli.
Yttrande från EGE om AI, robotar och ”autonoma system”
The European Group on Ethics in Science and New Technologies (EGE) diskuterar den snabba teknikutvecklingen på området och de angelägna etiska och moraliska frågor som väcks.
Under ett aktivt dialogmöte om etiska frågor fick Smer värdefull information om etiskt aktuella frågor i regionen. Klicka för att läsa mer.
Vid Smers etikdag den 7/12 gav forskare, etiker och filosofer, läkare och jurister sin bild av utvecklingen inom det gentekniska området, hur den svenska lagstiftningen och internationella regelverket svarar upp mot den gentekniska utvecklingen och vilka etiska perspektiv och frågeställningar som detta väcker.
Peter Strang har tilldelats Statens medicinsk-etiska råd, Smers, etikpris 2017 för sina pionjärinsatser för att öka människors livskvalitet i livets slutskede och utveckla den palliativa vården. Priset delades ut på Smers etikdag den 7 december.
Ny Smer kommenterar om kosmetiska ingrepp
Smer menar att det är viktigt att Sverige snabbt får till stånd en reglering som ger individen ett bättre skydd vid kosmetiska ingrepp. Detta skriver Smer i en kommenterar till en rapport från det brittiska etikrådet Nuffield Council of Bioethics.
Stöd finns för argument på båda sidor i dödshjälpsdebatten
På båda sidor i den svenska debatten om dödshjälp finns argument som har stöd i fakta och andra där stöd saknas eller där fakta talar emot argumenten. Det framkommer i en ny rapport som Statens medicinsk-etiska råd presenterar i dag.
Smer uttalar sig om den nedlagda förundersökningen mot Macchiarini
Smer anser att det är bekymmersamt att fallet med Paolo Macchiarinis luftrörstransplantationer inte fick avgöras i domstol. Om beslutet står sig, förefaller en lagändring om användning av obeprövade metoder i vården angelägen.
De nya förenklade teknikerna att klippa och klistra i generna har aktualiserat frågor om var man bör dra gränsen för den genteknologiska forskningen men också om under vilka villkor de nya teknikerna skulle kunna användas i sjukvården. Vilka möjligheter, risker och etiska problem innebär den nya tekniken?
Läs om seminariet! Se filmen!
Smers etiksamtal under almedalsveckan: Dödshjälp – hur kommer vi vidare i debatten?
Frågan om dödshjälp är känslig och skär genom de politiska partierna. Vilka etiska avvägningar handlar det om? Hur kan vi ta till vara andra länders erfarenheter för att fördjupa debatten? Det diskuterades vid Smers etiksamtal under almedalsveckan.
Det danska etiska rådet uttalar sig om organdonation
Det danska etiska rådet har nu tagit ställning i två organdonationsfrågor. De flesta ledamöter ansåg att det i Danmark även framöver ska krävas informerat samtycke till donation, och att anonym donation av en njure bör tillåtas om donatorn är myndig och beslutsförmögen.
Smer och det norska Bioteknologirådet möttes i Oslo den 15 juni för ömsesidig information om råden och dess verksamhet. Läs mer och se film från evenemanget.
Det behövs en etisk strategi när sjukvården digitaliseras
Rådet publicerar idag sin rapport, Den kvantifierbara människan. Att själv mäta sin hälsa, om etiska aspekter på hälsoappar och kroppsnära teknik.
Vill du uppmärksamma någon som främjat bred diskussion i medicinsk-etiska frågor eller som har ett långt idogt arbete inom medicinsk-etik bakom sig? Kandidater till priset kan nomineras av rådsmedlemmar och allmänheten.
Planerar du aktiviteter under årets politikervecka i Almedalen? Flera av våra rådsmedlemmar kommer att vara i Visby under Almedalsveckan. Kanske är det någon av dem som skulle passa just er aktivitet. Smer anordnar också egna seminarier med aktuella teman som dödshjälp och gratismediciner. Läs om programmen här!
EU:s bioetikråd åter igång
Europakommissionen har lanserat igen EU:s etiska råd, European Group on Ethics in Science and New Technologies (EGE). En av Smers sakkunniga, professor Nils-Eric Sahlin vid Lunds universitet, har blivit utvald till gruppen.