Erica Falkenström, forskare på Institutet för framtidsstudier, har tilldelats Smers etikpris 2021. Hon får priset för hennes insatser för att belysa betydelsen av etisk kompetens och etisk analys i vårdens styrning, organisation och ledarskap.
Smers etikdag 2021: Genredigering – framtida möjligheter och etiska implikationer
Temat för Smers etikdag den 2 december är de nya teknikerna för genredigering och deras möjliga tillämpningar och konsekvenser. Vid konferensen deltar nationella och internationella experter.
Seminarium: Prioriteringar i pandemier och andra situationer med omfattande dödlighet
Hur ska vården prioritera när behovet av livräddande vård är större än kapaciteten? Hur har man resonerat i olika europeiska länder under pandemin? Dessa frågor står i fokus vid Smers etikpristagarseminarium den 10 december.
Etiskt motiverat att erbjuda vaccin till barn 12–15 år
Nya data kring vaccinen och den fortsatta smittspridningen bland barn motiverar att 12-15-åringar erbjuds vaccination mot covid-19, bedömer Smer i ett yttrande till Folkhälsomyndigheten.
Anställda i vård och omsorg har en moralisk skyldighet att vaccinera sig mot covid-19
Patientens intresse av att smittorisken minimeras väger tyngre än den anställdes individuella val att vaccinera sig eller inte, menar Smer i ett uttalande.
Webbinarium: DNA och brottsutredning
Välkommen till Smers webbinarium med samtal om etiska frågeställningar i användningen av DNA i brottsutredande syfte.
Föreslå vem som ska få Smers etikpris 2021
Är det någon som gjort en särskild insats för den medicinska etiken som du tycker bör uppmärksammas? Nominera då personen eller organisationen till Smers etikpris.
Regeringen tillsätter utredning om användning av biometriska uppgifter i brottsbekämpande syfte
Smer ser positivt på att regeringen tillsätter utredning om användningen av biometriska uppgifter i brottsutredningar. En fördjupad utredning behövs.
DNA i brottsutredningar – möjligheter och utmaningar
Smer belyser i en ny publikation vikten av att uppmärksamma och hantera de tekniska, juridiska och etiska risker som finns i användningen av DNA i brottsutredningar.
Pandemin har blottat sprickor i välfärden
Sveriges krisberedskap behöver utvecklas i förhållande till personer med funktionsnedsättning. Det skriver Smer och Funktionsrätt Sverige i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Vaccinationspass kräver etiska överväganden
Smer skriver idag på SvD Debatt om etiska frågor som väcks i samband med införande av vaccinationspass.
Sverige bör verka för att alla länder får tillgång till covid-vaccin
I de flesta låg- och medelinkomstländer har vaccinationerna mot covid-19 ännu inte startat. Smer har skrivit under WHO:s deklaration för en rättvis fördelning av vaccin i världen.
Tema Covid-19 och funktionsnedsättning
Se filmer från webbinarierna som lyfter etiska dilemman och situationen för personer med funktionsnedsättning under pandemin.
En mer inkluderande krisberedskap – webbinarier
Smer och Funktionsrätt Sverige arrangerar tre webbinarier i januari för att uppmärksamma situationen för personer med funktionsnedsättning under coronapandemin.
Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi, har tilldelats Statens medicinsk-etiska råds, Smers, etikpris 2020.
Webbinarium: Etisk stress i pandemivården
Hur påverkas hälso- och sjukvårdpersonalen under en pandemi och vad kan göras för att minska den etiska stressen? Dessa frågor behandlas i ett webbinarium som anordnas av Smer den 14 december.
Transplantation bör erbjudas personer utan permanent uppehållstillstånd
Personer utan permanent uppehållstillstånd bör inte nekas livräddande vård på grund av osäkerhet kring tillgången till eftervård. Den slutsatsen drar Smer i en ny rapport.