Kjell-22

Hedersutmärkelse till Smers ordförande

Stiftelsen Forska!Sveriges hedersutmärkelse 2018 har tilldelats Smers ordförande Kjell Asplund. Han får utmärkelsen ”för trygg navigering och praktisk klokskap i komplexa utmaningar som bland annat rör etik och lagar inom vård och forskning”. Utmärkelsen delades ut vid Forska!Sverige-dagen den 28:e november.

– Kjell Asplund är en stöttepelare i det svenska systemet, inte minst för medicinsk-etiska frågor. Forska!Sverige vill med denna hedersutmärkelse lyfta hans livslånga engagemang och integritet i dessa viktiga områden, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Stiftelsen Forska!Sverige i ett pressmeddelande.

Kjell Asplund är professor emeritus i medicin vid Umeå universitet. Han har tidigare varit bland annat generaldirektör för Socialstyrelsen och nationell cancersamordnare. Han är ordförande för SBU:s vetenskapliga råd och sedan 2012 ordförande i Smer.