Tidigare seminarier

Tidigare seminarier som genomförts i Smers regi. Vi försöker komplettera genomförda aktiviteter med relevant material efter evenemangets slutförande, till exempel i form av bildmaterial, webbfilmer och konferensrapporter.

Etikpristagarens seminarium 2020: Medikalisering – när livet blir en sjukdom

Medikalisering kallas den process där allt fler aspekter av det mänskliga livet betraktas som sjukdom. 2020 års upplaga av Smers etikprisseminarium tar upp olika exempel på medikalisering och söker svar på vad som driver utvecklingen, hur medikalisering påverkar individ och samhälle och vilka de etiska problemen med medikalisering är.

Webbinarium: Global ethics and justice in a pandemic

Webbinarium på temat global etik och rättvisa i samband med pandemi. Anordnas i samarbete med Centrum för tillämpad etik vid Linköpings universitet.

Vård av barn och unga med könsdysfori: kunskap, etik och barnets rättigheter

Smer och Barnombudsmannen anordnar ett seminarium om vården av barn och unga med könsdysfori. Kunskapsläget, etiska frågor samt barnets rättigheter utifrån barnkonventionen kommer att diskuteras. Välkommen med din anmälan! Seminariet är kostnadsfritt.

Styrningen av hälso- och sjukvården – var kommer etiken in?

Årets etikdag den 12 december behandlar styrning och etik. Hur har styrningen av hälso- och sjukvården utvecklats de senaste decennierna och hur förhåller sig de värden som kommer till uttryck i olika styrmodeller inom vården till de mål och värden som hälso- och sjukvården ska uppnå enligt lagstiftningen?

Etikpristagarens seminarium 2019: Etik i praktiken

Hur vi ser till att de etiska normer och värderingar som kommer uttryck i lagar och regelverk får genomslag i den kliniska vardagen? Det är ämnet för årets etikpristagarseminarium, som anordnas tillsammans med 2018 års etikpristagare, Marie Chenik.

Almedalen 2019: Alternativ medicin – alternativ etik?

Komplementär och alternativ medicin/vård (KAM) erbjuds utanför sjukvården och individen väljer själv behandling. Men bör det finnas en gräns för individens självbestämmande? Vilket ansvar har utövarna? Och hur säkerställs respekten för individens autonomi, integritet och rätt till information?

Almedalen 2019: Bör vi göra oss till bättre människor med teknikens hjälp?

När vi människor sätter våra egna intressen främst blir det ofta sämre för alla – på detta finns otaliga exempel. Om det skulle bli möjligt att med modern bioteknik förändra oss människor så att vi blir mer benägna att agera för allas bästa, borde vi i så fall göra det?

Almedalen 2019: DNA-test och diagnostik – vad vill vi veta och vem ska få veta?

Kunskapen om vår arvsmassa ökar snabbt. Vi lär oss allt mer om hur denna kunskap kan användas för att förebygga sjukdom och utveckla behandlingar. Samtidigt väcks en rad etiska frågor, exempelvis om genetisk integritet och rätten att inte veta.