Tidigare seminarier

Tidigare seminarier som genomförts i Smers regi. Vi försöker komplettera genomförda aktiviteter med relevant material efter evenemangets slutförande, till exempel i form av bildmaterial, webbfilmer och konferensrapporter.

Artificiell intelligens – löftesrik teknik med etiska utmaningar

Den tekniska utvecklingen när det gäller artificiell intelligens går snabbt och det finns stora förhoppningar om att AI kommer att förbättra vården på många områden. Men vilka är de etiska fallgroparna och hur undviker vi dem?

Hälso- och sjukvård för frihetsberövade – vård på lika villkor? Etiska och rättsliga dilemman

Välkommen med din anmälan till Elisabeth Rynnings etikpristagarseminarium. Under dagen kommer representanter för myndigheter och olika organisationer att lyfta fram olika aspekter på hälso- och sjukvården för frihetsberövade. Många frågeställningar kommer att belysas, däribland: Hur förhåller sig verkligheten till de rättsliga krav som gäller, enligt svensk lag och ytterst i formen av grundläggande mänskliga rättigheter och internationella standarder?

Smers etikdag 2017: Genombrott inom gentekniken – var finns etiken?

Den snabba utvecklingen inom gentekniken innebär förhoppningar om stora möjligheter för patienter och samhällsmedborgare, hälso- och sjukvårdens verksamheter, för forskningen och life scienceindustrin. Men det finns också risker som behöver tas på allvar. Framstegen utmanar inte minst vår syn på vad det innebär att vara människa.

Almedalen 2017: Tveeggad sax som klipper och klistrar i våra gener: Hopp om bot & behandling eller farlig forskning?

Att förändra genuppsättningen hos människor väcker etiska frågor, exempelvis om medicinska risker och om konsekvenser av att tillåta tekniken på längre sikt. Var bör gränsen dras för den genteknologiska forskningen? Under vilka villkor de nya teknikerna skulle kunna användas i sjukvården?

Almedalen 2017: Är läkemedelföretagen schysta som delar ut gratismediciner – eller är detta en form av oetisk marknadsföring som gör det svårt att prioritera i vården?

Läkemedel erbjuds idag gratis eller till låga priser utanför processen för ordnat införande. Det kan ses som positivt att patienter får tidig tillgång till medicin men det kan även ses som ett sätt för företagen att skapa en efterfrågan som gör det svårt att prioritera eller skapar ojämlikhet.