Protokoll fört vid sammanträde med Statens medicinsk-etiska råd (Smer) den 30–31 mars 2023

Närvarande
Sven-Eric Söder
Yasmine Bladelius (pkt 1–8, 11–12 [delvis], 15, närvarande digitalt)
Åsa Gyberg-Karlsson (pkt 1–6, 8 [delvis], 9–17)
Per Landgren (pkt 1–10, 11–12 [delvis], 13–14, 16–17)
Sofia Nilsson (pkt 1–10, 11 [delvis], 12–17)
Anton Nordqvist ((pkt 1–11, 12 [delvis], 15)
Per Ramhorn
Thomas Ragnarsson (4 [delvis], 5, 7, 8 [delvis], 11 [delvis], 12–17)
Anna Starbrink (pkt 11 [delvis], 12–17)
Lilas Ali
Anders Castor
Göran Collste
Kerstin Nilsson
Olle Olsson
Bengt Rönngren
Nils-Eric Sahlin
Mikael Sandlund
Marie Sten
Kristina Wikner (pkt 9–17)

Sekretariat
Lotta Eriksson
Michael Lövtrup
Carolina Östgren

Frånvarande
Titti Mattsson

Gäster
Sofia Wallström (pkt 6, närvarande digitalt)
Peder Carlsson (pkt 6, närvarande digitalt)
Anne-Marit Ryen (pkt 10, närvarande digitalt)
Peter Lindgren (pkt 12)

1 Välkommen och Inledning

Sven-Eric Söder inledde mötet med att hälsa alla välkomna.

2 Fastställande av dagordning

Dagordningen fastställdes.

3 Jävs- eller intressekonflikter

Inga jävs- eller intressekonflikter anmäldes.

4 Anmälningar

Sven-Eric Söder och Lotta Eriksson har träffat David Archard, ordförande, The Nuffield Council on Bioethics, den 6 mars 2023.

Sven-Eric Söder och Lotta Eriksson har träffat Peter Thompson, director, The Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), den 7 mars 2023.

Lotta Eriksson kommer att för rådets räkning medverka i en paneldiskussion om hälsodata på konferensen Vitalis, Göteborg den 23 maj. 

Smer har mottagit ett brev från en läkare angående klinisk innovation och forskningsetisk prövning i efterhand. Rådet beslutade att besvara brevet och att fortsätta bevaka frågan.

En förfrågan har inkommit till Smer om att vara medarrangör för en konferens om medicinsk rätt och etik vid Uppsala universitet i oktober 2023. Rådet beslöt att ställa upp som medarrangör.  

Lotta Eriksson rapporterade från ett möte mellan sekretariatschefer vid Det etiske råd, Bioteknologirådet och Smer.

Carolina Östgren rapporterade från ett möte med Svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik den 13 februari 2023.

Sekretariatet har fått minskade personella resurser 2023. För närvarande finns varken administratör eller registrator.

5 Omvärldsbevakning

Carolina Östgren rapporterade från ett rundabordssamtal den 9 mars 2023 arrangerat av Svenska Läkaresällskapet på temat hälsodata och forskning.

Sven-Eric Söder och Lotta Eriksson rapporterade från The Third International Summit on Human Genome Editing i London, 6–8 mars 2023.

Göran Collste uppmärksammade ett brev (”Never again”) om vaccinjämlikhet som skrivits under av ett stort antal världsledare.

I övrigt hänvisades till utskickat material.

6 IVO:s granskning av akutsjukhusen

Sofia Wallström, generaldirektör, och Peder Carlsson, avdelningschef, båda vid Inspektionen för vård och omsorg, hade bjudits in till rådet för att berätta om resultaten av myndighetens nationella sjukhustillsyn som genomfördes under 2022. Efter presentationen gav rådsmedlemmarna möjlighet att ställa frågor.

7 Kunskapsunderlag till utredningen En mer ändamålsenlig och effektiv ordning för de nationella vaccinationsprogrammen och de nationella vaccinationsregistren S 2022:13

Arbetsgruppen redogjorde för den pågående beredningen. Göran Collste höll en presentation om de etiska värden som är relevanta i sammanhanget. En diskussion om dessa fördes.  

8 Remisser

8.1 Promemorian Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (U2022/04089)

Carolina Östgren föredrog förslaget till remissvar. Rådet diskuterade och beslutade att anta förslaget med vissa justeringar. Olle Olsson valde att inte delta i beredningen av ärendet.

8.2 Remiss Rekommendation om screening för SMA

Michael Lövtrup föredrog förslaget till remissvar. Rådet diskuterade och beslutade att anta förslaget.

8.3 Remiss av Europeiska kommissionens förslag till föräldraskapsförordning

Carolina Östgren föredrog förslaget till remissvar. Rådet beslutade att anta förslaget.

8.4 Remiss av Från delar till helhet – Tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja (SOU 2023:5)

Carolina Östgren föredrog ärendet. Rådet beslutade att besvara remissen. Lilas Ali, Titti Mattsson, Thomas Ragnarsson och Mikael Sandlund utsågs att bistå sekretariatet i arbetet med remissvaret.

8.5 Remiss PM av förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om de avgifter som ska betalas till europeiska läkemedelsmyndigheten EMA

Lotta Eriksson föredrog ärendet. Rådet beslutade att avstå från att besvara remissen.

8.6 Socialstyrelsens rekommendation om screening för bröstcancer

Lotta Eriksson föredrog ett förslag till remissvar. Rådet beslutade att anta förslaget.

9 Embryomodeller och 14-dagarsregeln

9.1 Kort om 

Michael Lövtrup presenterade ett förslag till slutlig text. Rådet diskuterade och beslutade att anta förslaget med vissa justeringar.

9.2 Inför beredning av yttrande/förslag till projekt-tidplan

Michael Lövtrup föredrog ärendet. Rådet antog förslaget till tidplan. En arbetsgrupp bestående av Anders Castor, Göran Collste, Åsa Gyberg Karlsson, Per Landgren, Titti Mattsson och Kerstin Nilsson utsågs att bistå sekretariatet i arbetet med yttrandet.

10 Uppföljning spermiedonation

Anne-Marit Ryen, seniorrådgivare vid det norska Bioteknologirådet, berättade om Bioteknologirådets yttrande från mars 2023 gällande export av norsk donatorsäd. Efter pre­sen­ta­­­­tione­n gav rådsmedlemmarna möjlighet att ställa frågor.

Rådet beslutade att fortsätta bereda frågan om spermiedonation och uppdrog åt sekretariatet att ta fram en preliminär projektplan till nästa sammanträde.  

11 Verksamheten 2023–2026

11.1 Verksamhetsplan 2023 

Lotta Eriksson föredrog ett förslag till verksamhetsplan för 2023. Rådet beslutade att anta förslaget.

11.2 Utkast strategi för mandatperioden 2023–2026

Lotta Eriksson föredrog ett förslag till strategi för mandatperioden 2023–2026. Rådet beslutade att anta förslaget, och gav sekretariatet mandat att i samråd med ordföranden färdigställa dokumentet.

11.3 Inför Prioritering av möjliga framtida projekt 2023–2026

Lotta Eriksson och Carolina Östgren introducerade punkten och berättade om utfallet av den enkät gällande möjliga framtida projekt som skickats ut till rådets medlemmar. Därpå följde gruppdiskussioner och diskussioner i storgrupp. Sekretariatet ombads att vid nästa sammanträde återkomma med ett förslag om hur de olika frågorna kan hanteras och om ämne för kommande rapport.

12 Sen selektiv fosterreduktion

Peter Lindgren, verksamhetschef vid Centrum för Fostermedicin, Karolinska sjukhuset, hade inbjudits för att hålla en presentation om frågan. Rådet förde gruppdiskussioner vars resultat redovisades i storgrupp.  Arbetsgruppen gavs i uppdrag att presentera utkast till yttrande vid kommande sammanträde.

13 Global uppvärmning och medicinsk etik

Carolina Östgren redovisade hur diskussionerna om frågan har förts i arbetsgruppen. Rådet diskuterade vidare och beslutade att ett förslag till kort publikation tas fram till nästa sammanträde.

14 Inför Smer kommenterar om AI i medicinsk diagnostik

Carolina Östgren presenterade rekommendationerna i det yttrande om AI i medicinsk diagnostik som har publicerats av det franska bioteknikrådet CCNE och det franska dataetiska rådet CNPEN i november 2022. Carolina redovisade också kortfattat rekommendationerna i det yttrande om AI som det tyska etikrådet har publicerat i mars 2023. Rådet förde en diskussion om de olika rekommendationerna och beslutade att gå vidare i beredningen av en Kort om.  

15 Styrdokument

15.1 Arbetsordning

Lotta Eriksson föredrog ett förslag till arbetsordning för rådet under mandatperioden 2023–2026. Rådet beslutade att anta förslaget med en smärre justering.

15.2 Prioriteringskriterier vid val av projekt

Lotta Eriksson föredrog ett förslag till prioriteringskriterier vid val av projekt. Rådet beslutade att anta förslaget.

15.3 Publikationstyper

Lotta Eriksson föredrog ett förslag gällande rådets publikationstyper under mandatperioden 2023–2026. Rådet beslutade att anta förslaget.

16. Inför kommande konferenser och möten

16.1 Möte med EGE

Lotta Eriksson informerade om planeringen av det gemensamma mötet för Smer och European Group on Ethics (EGE) i Stockholm den 24 maj.

16.2 NEC Forum

Sven-Eric Söder och Lotta Eriksson presenterade programmet för mötet med de europeiska etikråden (NEC Forum) den 25–26 maj.

16.3 Almedalen 2023

Sven-Eric Söder och Lotta Eriksson berättade om de olika förslag på teman för rådets etiksamtal i Almedalen som de har jobbat vidare med.

17 Övriga frågor

Ingen övrig fråga hade anmälts.

Vid protokollet
Carolina Östgren                                                                                                      
sekreterare                                                                                                                

Justeras
Sven-Eric Söder
ordförande