Protokoll fört vid sammanträde med Statens medicinsk-etiska råd (Smer) den 3 februari 2023

Närvarande
Sven-Eric Söder
Yasmine Bladelius
Åsa Gyberg-Karlsson
Per Landgren (t.o.m. pkt 12)
Anton Nordqvist
Per Ramhorn
Thomas Ragnarsson (t.o.m. pkt 8)
Anna Starbrink
Lilas Ali (t.o.m. pkt 12)
Anders Castor
Göran Collste
Titti Mattsson (t.o.m. pkt 12)
Kerstin Nilsson
Olle Olsson
Bengt Rönngren
Nils-Eric Sahlin
Mikael Sandlund (närvarande digitalt)
Marie Sten
Kristina Wikner

Sekretariat
Lotta Eriksson
Michael Lövtrup
Carolina Östgren

Frånvarande
Sofia Nilsson

Gäster
Sami Mlayeh (pkt 10, närvarande digitalt)

1          Inledning

Sven-Eric Söder inledde mötet med att hälsa alla välkomna. Ett särskilt välkommen riktades till ledamöterna Yasmine Bladelius, Per Landgren, Per Ramhorn, Thomas Ragnarsson samt Anna Starbrink och sakkunnige Anders Castor, vilka alla deltog för första gången.

2          Presentationsrunda

Rådets ledamöter, sakkunniga och sekretariatet presenterade sig för varandra.

3          Fastställande av dagordning

Dagordningen fastställdes.

4          Jävs- eller intressekonflikter

Inga jävs- eller intressekonflikter anmäldes.

5          Fastställande av sammanträdestider och andra möten 2023

Rådet har tidigare (23 september 2022) antagit ett preliminärt mötesschema för 2023, vilket nu fastställdes:

3 februari
30–31 mars (planeringssammanträde)
5 maj
24–26 maj (möte med EGE + NEC Forum)
16 juni
8 september
27 oktober
8 december

Etikpristagarens seminarium äger rum den 26 oktober och Smers etikdag 2023 den 7 december.

6          Styrdokument

6.1       Arbetsordning.

Lotta Eriksson presenterade förslaget till arbetsordning. Förslag till justeringar lämnades. Beslut om arbetsordning fattas vid sammanträdet 30–31 mars.

6.2       Prioriteringskriterier vid val av projekt

Lotta Eriksson presenterade de kriterier som rådet tidigare använt för prioritering av projekt. Möjligheten att precisera vissa formuleringar diskuterades. Beslut om kriterier fattas vid sammanträdet 30–31 mars.

6.3       Publikationstyper

Lotta Eriksson beskrev kort rådets publikationstyper.

6.4       Utkast strategi för mandatperioden 2023–2026

Lotta Eriksson beskrev kortfattat strategin. Möjliga tillägg och förtydliganden diskuterades. Beslut om strategi fattas vid sammanträdet 30–31 mars.

7          Verksamheten 2023–2026

7.1       Preliminär verksamhetsplan 2023 

7.1.1    Förslag till publikationer: Miljö, klimat och medicinsk etik samt AI vid medicinsk diagnostik

Lotta Eriksson presenterade förslag till två publikationer att ta fram inför mötet med de europeiska etikråden (NEC Forum) i maj: ett yttrande eller en Kort om på temat miljö/klimat och hälsa samt en Smer kommenterar om AI och diagnostik. Rådet beslutade i enlighet med förslaget och tillsatte referensgrupper för respektive publikation.

Miljö/klimat och hälsa: Lilas Ali, Yasmine Bladelius, Göran Collste, Titti Mattsson, Kerstin Nilsson och Anton Nordqvist.

AI och diagnostik: Lilas Ali, Anders Castor och Åsa Gyberg-Karlsson.

7.1.2    Möte med EGE den 24 maj

Lotta Eriksson och Nils-Eric Sahlin informerade om planeringen av det gemensamma mötet för Smer och European Group on Ethics’ (EGE) i Stockholm den 24 maj.

7.1.3    NEC Forum den 25–26 maj

Lotta Eriksson informerade om planeringen av mötet med de europeiska etikråden (NEC Forum) den 25–26 maj. Ett program håller på att tas fram och förslag till teman för de olika sessionerna redovisades och kommenterades av rådet. En enkät har gått ut till de deltagande råden angående deras respektive roll och sammansättning, vilka policyrelaterade utmaningar de ser framför sig samt vilka frågor de nyligen arbetat med eller planerar att arbeta med i en nära framtid.

Anna Starbrink och Thomas Ragnarson åtog sig att bistå sekretariatet i planeringen av arrangemangen i samband med mötet.

7.1.4    Almedalen 28–30 juni

En lista med förslag till ämnen för årets etiksamtal i Almedalen har tagits fram av sekretariatet. Rådet gav sekretariatet mandat att tillsammans med ordföranden fatta slutligt beslut om ämnen utifrån listan.

7.2       Inför prioritering av möjliga framtida projekt 2023–2026

En lista med tänkbara projekt för 2023–2026 har skickats till rådet. Lotta Eriksson beskrev hur listan tagits fram utifrån diskussioner som rådet fört under 2022 och gav en kort sammanfattning av de olika områdena. Rådets medlemmar erbjöds möjlighet att ställa kompletterande frågor och lämna förslag på ytterligare ämnen. Beslut om framtida projekt kommer att fattas vid sammanträdet den 30–31 mars. Rådet gav i uppdrag åt sekretariatet att inför detta möte via en enkät till medlemmarna ta fram en ”kortlista” med de mest angelägna områdena.

8          Anmälningar

En förfrågan har inkommit till Smer om medverkan vid kommande workshop AI i sjukvården – hinder och möjligheter, arrangerat av Institutet för framtidsstudier den 25 maj. Åsa Gyberg-Karlsson åtog sig uppdraget.

En förfrågan har inkommit till Smer om nominering av etiker till en Nationell arbetsgrupp om genetisk diagnostik. Rådet beslutade att nominera Mikael Sandlund.

Inbjudan har inkommit till Smer om att delta som aktiv lyssnare i ett rundabordssamtal den 9 mars 2023 arrangerat av Svenska Läkaresällskapet på temat. Hälsodata och forskning – hur bevarar vi allmänhetens förtroende? Rådsmedlemmar som önskar delta uppmanades att kontakta sekretariatet.

Partnerskapet för kunskapsstyrning, där myndigheter och regioner samverkar, har inrättat en nationell expertgrupp med uppdrag att utveckla en modell för horisontella prioriteringar inom hälso- och sjukvård. Olle Olsson, som är SKR:s representant i gruppen, meddelade att Smer erbjudits att inkomma med synpunkter på gruppens arbete innan det färdigställs. Rådet beslutade dock att avvakta med synpunkter till dess att förslaget till modell skickas på remiss.

9          Omvärldsbevakning

Sven-Eric Söder hänvisade till utskickat material.

10        Utredningen om åtgärder mot kontroller av flickors och kvinnors sexualitet (Ju 2021:16)

Sami Mlayeh, utredningssekreterare för utredningen om åtgärder mot kontroller av flickors och kvinnors sexualitet, hade bjudits in till rådet för att berätta om utredningens uppdrag och arbete, med särskilt fokus på den del som handlar om s.k. oskuldsoperationer. Efter att Sami Mlayeh presenterat utredningens arbete gavs rådets medlemmar möjlighet att ställa frågor.

11        Utkast Kort om embryomodeller

Michael Lövtrup beskrev kortfattat rådets sedan tidigare beslutade projekt om embryomodeller och forskning på tidiga embryon, där publikationen av en Kort om på temat embryomodeller utgör det första steget. Rådet diskuterade utkastet till text och lämnade ändringsförslag. Beslut om publikationen fattas vid sammanträdet den 30–31 mars.

12        Sen selektiv fosterreduktion

Lotta Eriksson beskrev kortfattat projektet, som inleddes 2021. Rådet beslutade att arbeta vidare enligt projektplanen.

13        Smers kunskapsunderlag till utredningen En mer ändamålsenlig och effektiv ordning för de nationella vaccinationsprogrammen och de nationella vaccinationsregistren (S 2022:13)

Lotta Eriksson beskrev kortfattat arbetet till dags dato och de diskussioner som förts i arbetsgruppen.

14        Remisser

14.1     Promemorian Långsiktig reglering av forskningsdatabaser (U2022/04089)

Carolina Östgren föredrog ärendet. Rådet beslutade att besvara remissen. Mikael Sandlund utsågs att bistå sekretariatet i arbetet med remissvaret.

14.2     Rekommendation om screening för SMA

Michael Lövtrup föredrog ärendet. Rådet beslutade att besvara remissen. Mikael Sandlund och Nils-Eric Sahlin utsågs att bistå sekretariatet i arbetet med remissvaret.

14.3     Remiss av Europeiska kommissionens förslag till föräldraskapsförordning

Carolina Östgren föredrog ärendet. Rådet beslutade att besvara remissen. Anna Starbrink utsågs att bistå sekretariatet i arbetet med remissvaret.

15        Övriga frågor

Ingen övrig fråga hade anmälts.

Vid protokollet
Michael Lövtrup
Sekreterare

Justeras
Sven-Eric Söder
Ordförande