Protokoll fört vid sammanträde med Statens medicinsk-etiska råd (Smer) den 9 december 2022

Närvarande
Sven-Eric Söder
Michael Anefur
Åsa Gyberg-Karlsson
Ulrika Jörgensen (utom punkt 10)
Sofia Nilsson
Anton Nordqvist (punkt 1 – 9)
Lilas Ali
Göran Collste
Titti Mattsson
Olle Olsson
Bengt Rönngren
Nils-Eric Sahlin (punkt 1 – 9)
Mikael Sandlund
Marie Sten
Kristina Wikner (punkt 10 – 13)

Sekretariat
Lotta Eriksson
Michael Lövtrup
Maria Zetterström
Carolina Östgren

Frånvarande
Yasmine Bladelius
Lina Nordquist
Kerstin Nilsson

Gäster
Ross Upshur (punkt 6.1)
Anders Tegnell (punkt 6.1 och 8)
Ellen Jones (punkt 8)

1 Inledning

Mötet inleddes med att ordförande Sven-Eric Söder hälsade alla välkomna. Maria Zetterström informerade om vilka rådsmedlemmar som anmält förhinder.

Bengt Rönngren informerade om att arbetet med de nya förordnandena av ledamöter och sakkunniga för perioden år 2023 – 2026 pågår på Socialdepartementet.

2 Fastställande av dagordning

Dagordningen fastställdes.

3 Jävs- eller intressekonflikter

Inga sådana anmäldes.

4 Anmälningar

4.1 Deltagande i onlinekurs för biologilärare

Den 7 november presenterade Michael Lövtrup den etiska analysen i rådets rapport om genredigering för biologilärare som deltog i en fortbildningskurs online om Crispr. En artikel baserad på rådets analys kommer att publiceras i tidningen Bi-lagan som riktar sig till biologilärare.

4.2 Intervju om könsdysfori

Den 18 november intervjuades Carolina Östgren av Radio France om Smers arbete med frågan om könsdysfori. Smer diskuterade att bjuda in representanter från Socialstyrelsen med anledning av de uppdaterade riktlinjerna.

4.3 NEC Forum (digitalt möte) Tjeckien den 8-9 november

Lotta Eriksson deltog i digitalt NEC Forum från Tjeckien där bland annat teman som coronapandemin, syntetiska embryon, samt robotics och AI var på programmet. Sven-Eric Söder deltog också och fick möjlighet att bjuda in delegaterna till det NEC Forum som Smer arrangerar i maj 2023.

4.4 Förfrågan om initiativ vad gäller s.k. oskuldsoperationer från ordföranden i Region Dalarnas etikråd

SVT:s reportage om oskuldsoperationer som sändes nyligen har lett till att region Dalarna har kontaktat Smer för att uppmana rådet att uttala sig om de etiska aspekterna i frågan. En statlig utredning pågår för närvarande som har att ta fram lagförslag varför Smer avser att samråda med pågående utredning och invänta kommande betänkande.

5 Omvärldsbevakning

Sekretariatets PM med omvärldsspaningar diskuterades. Av särskilt intresse den här gången var ökningen av organdonationer. Överprövningen av HSANs dom angående Staffan Bergström diskuterades också.

6 Covid-19 pandemin

6.1 Uppföljning etikdagen 2022: The Ethics of a Pandemic – Hindsight and Foresight

Ross Upshur, professor vid Dalla Lana School of Public Health vid University of Toronto, besökte mötet för att fördjupa diskussionen från gårdagens Etikdag.

6.2 Smers pågående arbete

Arbetet med antologin fortskrider, och ambitionen är att ha den färdig till slutet på maj då NEC Forum genomförs.

Lars Hedengran, utredare som har i uppdrag att se över smittskyddslagen, är intresserad av samverkan med Smer och rådet diskuterade möjliga alternativ.

7 Uppföljning publikationer

7.1 Xenotransplantation

Carolina Östgren berättade om debattartikeln om xenotransplantation som publicerades den 30 november. Texten kommer att översättas till engelska.

7.2 Kort om Hälsodata

Michael Lövtrup berättade om pågående arbete. Planen är att publicera texten kommande vecka. Michael presenterade också kommunikationsplanen och bad om fler idéer om hur publikationen kan spridas.

7.3 Opportunistisk genomscreening

Michael Lövtrup berättade att texten publicerades nyligen och att funderingar på ett pressmeddelande finns. Michael bad även om fler idéer om spridning. Texten kommer att översättas till engelska.

8 Angående Smers uppdrag till Utredningen om en mer ändamålsenlig och effektiv ordning för de nationella vaccinationsprogrammen och det nationella vaccinationsregistret (S 2022:13)

8.1 Besök av Anders Tegnell, särskild utredare och Ellen Jones, utredningssekreterare

Anders Tegnell berättade om förutsättningarna för utredningen och tankar runt processen och förväntningar på stöd från Smer. Smer kommer att bidra med ett kunskapsunderlag.

8.2 Förslag till projektplan

Lotta Eriksson berättade om planeringen och förslaget är att arbeta med beredning under våren 2023 och presentera ett kunskapsunderlag till utredningen senast den 30 april 2023.

Göran Collste och Titti Mattsson utgör för närvarande arbetsgruppen till dess att det nya rådet har förordnats, då fler medlemmar till gruppen kommer att utses.

9 Fosterdiagnostik och PGT

Carolina Östgren presenterade status för ärendet och rådet diskuterade vad som vore en lämplig slutprodukt.

Svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik (Snif), som deltog på den ungdomsdialog som Smer arrangerade i oktober, har återkommit med önskemål om att hålla fler dialoger, gärna tillsammans med Smer, och de vill även samarrangera ett seminarium i Almedalen om ämnet. De har också planer på att tillsammans med Utbildningsradion ta fram ett utbildningsmaterial för området, och där skulle Smer antingen kunna bidra, eller delta. Rådet visade intresse för flera av förslagen.

Lotta Eriksson har medverkat i nätverket som observatör sedan dess start och nu kommer Carolina ersätta Lotta som observatör.

Arbetsgruppen består av Åsa Gyberg Karlsson, Nils-Eric Sahlin, Göran Collste, Titti Mattsson och Kerstin Nilsson.

10 Verksamhetsberättelse

Lotta Eriksson berättade om processen med verksamhetsberättelsen och sammanfattade även de aktiviteter som Smer genomfört under året. Rådet beslutade att godkänna verksamhetsberättelsen och lägga den till handlingarna.

11 Uppföljning och utvärdering av verksamheten 2019–2022

Lotta Eriksson introducerade mötesdeltagarna i hur arbetet med uppföljning och utvärdering av verksamheten ska gå till och även grunden för rådets strategidokument.

11.1 Utvärdering av verksamhetsåret 2022

Rådet konstaterade att antalet publikationer under året har varit stort och av god kvalitet trots små resurser. Rådets medlemmar uttryckte sig positivt kring utfallet av rådets aktiviteter under året, och att de mål vi satt upp för verksamheten för 2022 i stort sett är uppfyllda. Smers seminarier, dialoger och andra utåtriktade evenemang har haft god spridning och nått sina syften.

11.2 Mandatperioden 2019 – 2022

Mötesdeltagarna delades in i grupper där de diskuterade mandatperioden.

12 Inför verksamheten 2023 – 2026

Rådet diskuterade möjliga fokusområden framöver. Områden som hållbarhet, det globala perspektivet, organisation, mänskliga rättigheter och även eviga frågor som livets början och livets slut, är alternativ.

Under första halvåret 2023 kommer resurser läggas på planering av NEC forum. Dessutom kommer bland annat det fortsatta arbetet med antologin prioriteras samt att avsluta arbetet med selektiv fosterreduktion och syntetiska embryon. Smer har att under början av 2023 att prioritera vilka frågor och projekt som kommer att prioriteras att behandlas.  

12.1 Inför Smers strategi för verksamheten 2023–2026

De mål för verksamheten som Smer satt upp för pågående mandatperiod är fortsatt relevanta. Smer medlemmar lyfte särskilt fram vikten av att ytterligare förstärka och prioritera det kommunikativa arbetet.  

12.2.1 NEC Forum och möte med EGE

Det preliminära programmet skickas ut till rådet senare i december.

13 Övriga frågor

Det planerade internatet den 2–3 februari utgår, i stället blir det ett vanligt rådssammanträde den 3 februari.

Vid protokollet
Maria Zetterström
Sekreterare                                   

Justeras
Sven-Eric Söder
Ordförande