Protokoll fört vid sammanträde med Statens medicinsk-etiska råd (Smer) den 28 oktober 2022

Närvarande
Sven-Eric Söder (ordförande, närvarande under punkt 1-7, 9 samt 11-14)
Åsa Gyberg-Karlsson (ordförande under punkterna 8, 10 och 15)
Ulrika Jörgensen
Sofia Nilsson (punkt 1-12, samt 14-15)
Lina Nordquist (punkt 1-6, 9.1-9.3 samt 13)
Anton Nordqvist
Lilas Ali
Göran Collste (digitalt deltagande)
Titti Mattsson (digitalt deltagande punkt 1-6, 9.1-9.3 samt 13)
Kerstin Nilsson
Olle Olsson
Bengt Rönngren
Nils-Eric Sahlin
Mikael Sandlund
Kristina Wikner (punkt 1-6, 8, 9.1-9.3, 10, 13 samt 15)

Sekretariat
Lotta Eriksson
Michael Lövtrup
Maria Zetterström
Carolina Östgren

Frånvarande
Michael Anefur
Yasmine Bladelius
Magnus Harjapää
Marie Sten

1 Inledning

Mötet inleddes med att ordförande Sven-Eric Söder hälsade alla välkomna till mötet. Maria Zetterström informerade om vilka rådsmedlemmar som anmält förhinder.

De nuvarande förordnandena i Smer går ut i december 2022, och arbetet med de nya förordnandena av ledamöter och sakkunniga har inletts på Socialdepartementet.

2 Fastställande av dagordning

Dagordningen fastställdes.

3 Jävs- eller intressekonflikter

Olle Olsson (SKR) valde att inte medverka i beredningen av punkt 9.3, Remiss av Promemorian Regler om privata sjukvårdsförsäkringar inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården (Ds 2022:15).

4 Anmälningar

4.1 Utredning om vaccinationsprogram och nationellt vaccinationsregister

Lotta Eriksson redogjorde översiktligt för utredningen S 2022:13 En mer ändamålsenlig och effektiv ordning för de nationella vaccinationsprogrammen och det nationella vaccinationsregistrets uppdrag och berättade att Smer har tillfrågats av den särskilda utredaren Anders Tegnell om att bistå utredningen med ett kunskapsunderlag vad gäller etiska kriterier vid bedömning av vaccinationsprogram. Rådet ställde sig positivt till detta.

4.2 Almedalen 2023

Lotta Eriksson berättade om programmet i Almedalen år 2023 och Smer planerar preliminärt att delta två eller tre dagar.

4.3 Rapportering från presentation av Smers genredigeringsrapport för Gentekniknämnden den 28 september 2022

Sven-Eric Söder och Michael Lövtrup deltog vid ett möte hos Gentekniknämnden då Smers rapport om genredigering presenterades. Rapporten togs emot med intresse och nämnden uttryckte intresse för att samverka med Smer framöver.

4.4 Rapportering från deltagande i Transplantationsforum den 5 oktober 2022

Sven-Eric Söder deltog i ett panelsamtal och berättade då bland annat om Smers arbete med yttrandet om xenotransplantation, vilket väckte nyfikenhet.

4.5 Rapportering från deltagande i Välfärdsdagarna, den 19 oktober 2022

Sofia Nilsson modererade Välfärdsdagarna i oktober och Sven-Eric Söder medverkade i delen om e-hälsa i ett panelsamtal. Sven-Eric fick då bland annat anledning att ta upp Smers kommande hälsodatarapport. E-hälsomyndigheten närvarade också och de visade intresse för samarbete med Smer i dessa frågor.

5 Omvärldsbevakning

Sekretariatets PM med omvärldsspaningar sedan det förra sammanträdet diskuterades. Lotta Eriksson nämnde till exempel att det norska Bioteknologirådet har skrivit ett yttrande om fosterdiagnostiska test. Även Det etiske råd i Danmark har nyligen skrivit en debattartikel om ämnet.

Deltagarna tog därefter upp de frågor som är särskilt angelägna för rådet att följa upp. 

Sekretariatet kommer i samarbete med ordföranden att se över listorna över prioriteringar och presentera dem som en grund för verksamhetsplaneringen kommande verksamhetsår och mandatperiod.

6 Uppföljning möte med SKR:s etiknätverk den 6 oktober 2022

Sven-Eric Söder inledde med att säga att det hade varit ett givande möte. Diskussionen kretsade framförallt runt prioriteringarna i vården, framtidsspaningar och generellt utbyte av erfarenheter. Olikheter konstaterades mellan regionerna vad gäller arbetet med etiska frågor.

Olle Olsson meddelade att träffen var uppskattad från nätverkets sida, och de vill gärna arrangera en ny träff, kanske om ett år, gärna med fokus på aktuella frågor.

7 Uppföljning av seminarium: Etik i hälso- och sjukvårdens styrning – dilemman och möjligheter den 27 oktober 2022

Sven-Eric Söder och rådet kommenterade årets etikpristagarseminarium den 27 oktober. Rådet vill gärna fortsatt hålla kontakten med pristagaren Erica Falkenström i dessa frågor. Planen är att förutom filminspelningar även publicera en konferensrapport.

8 Fosterdiagnostik och PGT

8.1 Uppföljning ungdomsdialog

Carolina Östgren redogjorde för ungdomsdialogen som sekretariatet ordnade den 13 oktober då cirka ett hundratal elever från gymnasieskolor i Tumba, Järfälla och Blackeberg närvarade. Även Svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik (Snif) deltog, och Gentekniknämnden var med för att studera upplägget för den här typen av dialoger. Ungdomarnas slutsatser liknade i viss utsträckning de som  drogs vid Smers ungdomsdialoger om genredigering som hölls för ett år sedan.

8.2 Fortsatt beredning

Till Smers nästa sammanträde i december ska sekretariatet göra en sammanställning av det faktamaterial som hittills samlats in.

9 Remisser

9.1 Betänkandet God tvångsvård – trygghet, säkerhet och rättssäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård (SOU 2022:40)

Carolina Östgren gick igenom utkastet till remissvar. Innehållet diskuterades och rådet beslutade att anta svaret.

9.2 Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer (SOU 2022:41)

Michael Lövtrup berättade om arbetet med remissvaret som rådet diskuterade. Rådet beslutade att anta förslaget till remissvar med vissa justeringar.

9.3 Remiss av Promemorian Regler om privata sjukvårdsförsäkringar inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården (Ds 2022:15)

Lotta Eriksson presenterade utkastet till remissvar. Rådet beslutade remissvaret. Olle Olsson valde att inte delta i beredningen av ärendet.

10 Utkast till publikation Smer kommenterar Opportunistisk genomscreening

Michael Lövtrup gick igenom det nya utkastet och de förändringar som gjorts utifrån synpunkter som inkom vid sammanträdet i september. Rådet beslutade att publicera texten efter ytterligare justeringar. Kommunikationen av texten kommer att ske med berörda parter och texten kommer också att översättas till engelska inför NEC-forum i maj.

11 Xenotransplantation

Carolina Östgren föredrog status i ärendet och belyste några avsnitt i förslaget till yttrande som skrivits om sedan förra mötet. Rådet beslutade att anta yttrandet. Några mindre språkliga justeringar, och eventuellt en komplettering med ett utförligare avsnitt om hur xenotransplantation kan påverka området transplantation generellt, kan göras av ordföranden.

Yttrandet och missivet ska skickas till berörda departement, utskott och myndigheter, inklusive Vetenskapsrådet, samt SLU och Kungliga skogs- och lantbruksakademien. Dessutom planeras en debattartikel, ett pressmeddelande och en nyhet på Smers webbplats. Rådet diskuterade även möjligheten att publicera en artikel på The Conversation, eller i andra akademiska kanaler.

12 Kort om Hälsodata

Lotta Eriksson berättade om arbetet med den nya versionen av texten. Rådet hade endast smärre kommentarer och mindre kompletteringar gjordes. Därefter beslutade rådet att publicera texten och även översätta den till engelska. Rådet diskuterade därefter hur och till vilka publikationen ska kommuniceras.

13 Syntetiska embryon och embryomodeller

Lotta Eriksson berättade om det pågående arbetet. Malin Masterson har på uppdrag av sekretariatet skrivit ett kort faktaunderlag om frågan. Sekretariatet har samlat ytterligare information och arbetar nu med ett utkast till en Kort om-publikation. Tanken är att även översätta texten till engelska och att ett yttrande tas fram under 2023. Sekretariatet planerar också en ny tema-sida på Smer-webben. Rådets medlemmar var positiva till de preliminära texterna och förslaget till upplägg. Rådet beslutade enligt förslaget.

14 Inför Smers etikdag den 8 december 2022

Lotta Eriksson presenterade programmet för den årliga etikdagen den 8 december, The Ethics of a Pandemic – Hindsight and Foresight, som denna gång hålls på engelska.

15 Övriga frågor

Sammanträdestiderna för 2023 diskuterades igen och de förslagna datumen fungerar för rådets medlemmar.  

Vid protokollet
Maria Zetterström
Sekreterare                                                                                                   

Justeras
Sven-Eric Söder
Ordförande