Protokoll fört vid planeringssammanträde med Statens medicinsk-etiska råd (Smer) den 25 oktober 2024

Närvarande
Sven-Eric Söder
Yasmine Bladelius (pkt 1–9.2)
Åsa Gyberg-Karlsson
Per Landgren (pkt 4–9.1, närvarande digitalt)
Sofia Nilsson (pkt 4–11)
Anton Nordqvist (pkt 1–9.1, närvarande digitalt)
Thomas Ragnarsson (pkt 1–9.4, närvarande digitalt)
Per Ramhorn
Anna Starbrink
Lilas Ali
Erika Borgny
Anders Castor
Göran Collste
Titti Mattsson (pkt 1–9.2, närvarande digitalt)
Kerstin Nilsson
Olle Olsson
Nils-Eric Sahlin (pkt 1–9.1 närvarande digitalt)
Mikael Sandlund
Marie Sten
Kristina Wikner

Sekretariat
Lotta Eriksson
Michael Lövtrup
Carolina Östgren

Gäster
Lisa Fredriksson (pkt 9.2)
Eduardo Afonso (pkt 9.2)
Nina Klose (pkt 9.2)
Dennis Wesemann (pkt 9.2, närvarande digitalt)
Clara Berglund (pkt 9.2)
Klara Nyman (pkt 9.2)

1 Välkommen och inledning

Sven-Eric Söder inledde mötet med att hälsa alla välkomna.

2 Fastställande av dagordning

Dagordningen fastställdes.

3 Jävs- eller intressekonflikter

Inga jävs- eller intressekonflikter anmäldes.

4 Anmälningar

Den 30 september träffade Sven-Eric Söder, Lotta Eriksson och Henrik Ahlenius statssekreterare Miriam Söderström och tjänstemän vid Socialdepartementet, för att presentera Smers rapport Dödshjälp – en internationell utblick.

Den 2 oktober deltog sekretariatet på Gentekniknämndens symposium med anledning av deras 30-årsjubileum.

Den 3 oktober talade Sven-Eric Söder vid konferensen Health systems responding to the responding to the climate crisis, som anordnades av Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, OECD och EU-kommissionen.

Den 4 oktober höll Lotta Eriksson en föreläsning på temat etik och medicinsk rätt för studenter i medicinsk rätt vid Juridicum i Lund.

Den 14 oktober medverkade Michael Lövtrup i seminariet ”Ärftlig cancer – ny forskning, nya behandlingar, nya frågor” som ingick i evenemangsserien Nobel Calling.

Den 15 oktober medverkade Göran Collste på ett kontraktskonvent med präster från Svenska kyrkan för att berätta om Smers ställningstaganden kring frågor i livets början och slut

Den 15 oktober träffade ordföranden och sekretariatet Vårdansvarskommittén (S 2023:04).

Den 24 oktober träffade sekretariatet och delar av arbetsgruppen utredningen om stärkt framtida smittskydd (S 2023:08)

Svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik (Snif) har uppmärksammat rådet på att det finns oklarheter kring kvinnors rätt och möjlighet att avstå från att få viss information gällande fynd från fosterdiagnostik. Snif undrar om rådet kan ta sig an denna fråga. Rådet kommer att överväga detta inom ramen för verksamhetsplaneringen för nästa år.

Sekretariatet har blivit kontaktat av en forskare från Linköpings universitet angående möjligheten att kunna använda texten i Smers skrift Kort om artificiell intelligens i hälso- och sjukvården för ett kapitel i en kommande bok om AI i hälso- och sjukvården. I samråd med ordförande har sekretariatet beslutat att Michael Lövtrup uppdaterar texten i Kort om-skriften så att den kan användas i den aktuella boken och för en uppdaterad Kort om.

Smer har fått en fråga från medicinskt ansvarig läkare på Tobias-registret, det svenska registret för blodstamceller. Frågan rör etiska aspekter vad gäller gentestning av stamcellstransplanterade patienter och fynd som rör stamcellsdonatorn. Rådet beslutade att föreslå ett möte mellan representanter för Smer och brevskrivaren för att kunna diskutera frågan vidare. Lilas Ali, Anders Castor och Åsa Gyberg-Karlsson anmälde intresse för att delta.

5 Omvärldsbevakning

Rådet diskuterade uppgifterna i Uppdrag Granskning om att vården av extremt för tidigt födda varierar över landet. Rådet beslutade att arbeta vidare med frågan och uppdrog åt sekretariatet att ge förslag på lämpliga former för detta arbete.

6 Etikpriset 2024

Sven-Eric Söder redovisade nomineringskommitténs diskussioner. Kommittén föreslår att ingen pristagare utses 2024, och att rådet ägnar det kommande året åt att utvärdera priset och ta ställning till om det ska fortsätta att delas ut. Rådet beslutade i enlighet med förslaget.

7 Uppföljning sakfrågor

7.1 Beslutsoförmögna och justering av nya biobankslagen

Michael Lövtrup redovisade vilka myndigheter och organisationer som ställt sig bakom Smers skrivelse om behovet av att se över regelverket avseende beslutsoförmögna i vård och klinisk forskning. Överlämningen till regeringen kommer att äga rum så snart som möjligt och ske skriftligen.

7.2 Klimatetik

Rådet diskuterade de hittills gjorda insatserna, inklusive etikpristagarseminariet den 4 oktober. Rådet beslutade att fortsätta arbeta med frågan med fokus på hälso- och sjukvården.

7.3 Sen selektiv fosterreduktion

Lotta Eriksson berättade att den reservation och det särskilda yttrande som kommer att bifogas yttrandet var klara. Texten faktagranskas nu. De planerade kommunikationsinsatserna redovisades.

7.4 Pandemiprojektet

Lotta Eriksson föredrog ärendet. Planen är att ett utkast till skrivelse ska presenteras för rådet vid decembersammanträdet.

8 Remisser

8.1 Betänkandet Ett nytt regelverk för hälsodataregister (SOU 2024:57)

Michael Lövtrup föredrog ärendet. Rådet beslutade att inte besvara remissen.

8.2 Betänkande Livsviktigt lärande – fler vägar till kunskap för att förebygga suicid (SOU 2024:66)

Michael Lövtrup föredrog ärendet. Rådet beslutade att besvara remissen. Titti Mattsson, Sofia Nilsson och Mikael Sandlund bistår sekretariatet i framtagande av förslag till remissvar.

8.3 Inbjudan att ge kommentarer på 1:a utkastet av Unescos rekommendation om etik och neuroteknologi

Lotta Eriksson föredrog ärendet. Rådet beslutade att lämna några övergripande synpunkter i ett kortfattat svar.

9 Assisterad befruktning – fortsatt beredning

9.1 Gemensam nordisk skrivelse om antal barn per donator

Carolina Östgren föredrog ärendet. Sekretariaten vid etikråden i Sverige, Norge Danmark och Finland har tagit fram ett utkast till gemensam skrivelse som nu ska tas upp för diskussion i respektive råd. Rådet kom med förslag till justeringar i texten inför det fortsatta arbetet.

9.2 Surrogatmoderskap

Lisa Fredriksson, Eduardo Afonso, Nina Klose och Dennis Wesemann hade bjudits in för att berätta om Nordic Surrogacy och hur företaget arbetar med att bistå människor i olika delar av surrogatprocessen, förmedla egna erfarenheter av att få barn genom kommersiellt surrogatarrangemang samt ge sin syn på etiska frågor kopplade till verksamheten.

Därefter hade Clara Berglund och Klara Nyman från Sveriges kvinnoorganisationer inbjudits för att redovisa organisationens syn på surrogatmoderskap och varför man motsätter sig detta.

Efter respektive presentation gavs det möjlighet för rådets medlemmar att ställa frågor till de inbjudna gästerna. Rådet höll också en fortsatt egen diskussion om ämnet.

9.3 Framtidsfrågor

9.3.1 Artificiella livmödrar

Punkten utgick på grund av tidsbrist.

9.3.2 IVG

Punkten utgick på grund av tidsbrist.

9.4 Inför etikdagen

Lotta Eriksson berättade om planeringen för etikdagen.

10 Planering inför verksamheten 2025

10.1 Inför Smers 40-årsjubileum

Lotta Eriksson redovisade sekretariatets sammanställning av preliminära förslag till firande av 40-årsjubileet. Rådet diskuterade för- och nackdelar med olika alternativ. Diskussionen kommer att fortsätta på nästa möte.

11 Övriga frågor

Inga övriga frågor hade anmälts.

Vid protokollet
Michael Lövtrup                                                                                                    
sekreterare                                                                                                                

Justeras
Sven-Eric Söder
ordförande