Protokoll fört vid sammanträde med Statens medicinsk-etiska råd (Smer) den 27 oktober 2023

Närvarande
Sven-Eric Söder
Yasmine Bladelius (p. 1–10, 12, 14)
Åsa Gyberg-Karlsson (p. 1–10, 14, närvarande digitalt)
Per Landgren (närvarande digitalt)
Anton Nordqvist (närvarande digitalt)
Thomas Ragnarsson (närvarande digitalt)
Per Ramhorn
Anna Starbrink (p.10–12, 14.2–17)
Lilas Ali
Anders Castor
Göran Collste (p. 1–10, 12, 14.2–17)
Titti Mattsson (p. 1–10, 14, närvarande digitalt)
Olle Olsson (närvarande digitalt)
Bengt Rönngren
Nils-Eric Sahlin
Marie Sten
Kristina Wikner

Sekretariat
Lotta Eriksson
Michael Lövtrup
Carolina Östgren
Henrik Ahlenius (p.10–12, 14.2–17)

Frånvarande
Sofia Nilsson
Kerstin Nilsson
Mikael Sandlund

1 Välkommen och inledning

Sven-Eric Söder inledde mötet med att hälsa alla välkomna.

2 Fastställande av dagordning

Dagordningen fastställdes.

3 Jävs- eller intressekonflikter

Inga jävs- eller intressekonflikter anmäldes.

4 Anmälningar

Sven-Eric Söder berättade att han och Lotta Eriksson träffat Petra Noreback, statssekreterare hos socialminister Jakob Forssmed, den 23 oktober. Bakgrunden är att flera av rådets frågor hanteras av socialministern, däribland folkhälsa, psykiatri och smittskydd. Frågor och former för framtida samverkan hade diskuterats.

Lotta Eriksson rapporterade att hon och Carolina Östgren medverkat vid ett seminarium om altruistiskt värdmödraskap i riksdagen den 4 oktober. Seminariet hade anordnats av  riksdagens HBTQI-nätverk.

Lotta Eriksson rapporterade att sekretariatet haft besök av riksdagens skolkommunikatörer, som utvecklar ett rollspel om genredigering för den så kallade Demokrativerkstaden, där elever intar rollen som ledamöter i riksdagen och förhandlar fram lagförslag. Sekretariatet och kommunikatörerna kommer att ha fortsatt kontakt i detta ämne framöver.

Lotta Eriksson berättade att The Third International Council for Philosophy and Human Sciences Conference on Global Ethics ägde rum Stockholm den 12–15 september. En del av programmet var förlagt som ett studiebesök till Smer, där deltagarna gavs en presentation om rådets verksamhet. Vid mötet medverkade förutom forskare från olika delar av världen även mastersstudenter i tillämpad etik från Linköpings universitet.

Göran Collste uppmärksammade att en utredning tillsatts om att förbjuda kusinäktenskap som det kan finnas anledning för Smer att hålla koll på.

5 Datum för sammanträden och seminarier 2024

Rådet fastställde datum för sammanträden verksamhetsåret 2024. Sammanträden kommer att hållas 9/2, 12/4, 13–14/6 (planeringsmöte), 30/8, 25/10 samt  6/12. Etikpristagarens seminarium äger rum 24/10 och etikdagen 5/12.

6 Uppföljning konferenser

6.1 Etikpristagarens seminarium 2023: Bortom alla gränser – hälsokonsekvenser av EU:s migrationspolitik

Sven- Eric Söder kommenterade etikpristagarens seminarium 2023 som genomfördes den 26 oktober tillsammans med 2022 års etikpristagare, Läkare utan gränser.

6.2 Medicinrätten och etiken – konflikter och samverkan. Uppsala universitet. 

Lotta Eriksson rapporterade från konferensen Medicinrätten och etiken – konflikter och samverkan, som ägde rum i Uppsala 24–25 oktober och arrangerades av juridiska fakulteten, Uppsala universitet i samarbete med Smer.

7 Omvärldsbevakning

Rådets medlemmar kommenterade utskickat material och andra aktuella medicinsk-etiska frågor.

8 Etikpriset 2023

Michael Lövtrup föredrog etikpriskommitténs förslag till mottagare av Smers etikpris 2023. Rådet beslutade i enlighet med förslaget.

9 Remisser

9.1 Remiss Förstärkt skydd för den personliga integriteten – Åtgärder mot kontroller av flickors och kvinnors sexualitet (SOU 2023:37)

Carolina Östgren föredrog arbetsgruppens förslag till remissvar. Rådet diskuterade förslaget och beslutade att anta det.

9.2 Remiss Effektiv och behovsbaserad digital vård (Ds 2023:27)

Michael Lövtrup sammanfattade promemorians förslag. Rådet beslutade att besvara remissen och tillsatte en arbetsgrupp bestående Göran Collste, Åsa Gyberg-Karlsson, Olle Olsson och Mikael Sandlund.

9.3 Remiss Elektronisk tillgång till barns uppgifter inom hälso- och sjukvården och tandvården (Ds 2023:26)

Carolina Östgren sammanfattade promemorians förslag. Rådet beslutade att besvara remissen och tillsatte en arbetsgrupp bestående av Lilas Ali, Anders Castor, Åsa Gyberg-Karlsson och Marie Sten.

9.4 Remiss En ändamålsenlig arbetsskadeförsäkring (SOU 2023:53)

Lotta Eriksson föredrog ärendet. Rådet beslutade att inte besvara remissen.

10 Sen selektiv fosterreduktion

Lotta Eriksson föredrog ärendet och det ställningstagande som en majoritet av arbetsgruppen står bakom. Rådet diskuterade frågan vidare och en inriktning för rådets kommande yttrande beslutades.

11 Embryomodeller och 14-dagarsregeln

Michael Lövtrup föredrog arbetsgruppens hittillsvarande tankar och reflexioner. Ett uttalande om embryomodeller från Le Conseil d’orientation, en rådgivande grupp knuten till franska Agence de la biomédecine, redovisades. Rådet lämnade synpunkter inför arbetsgruppens fortsatta arbete.

12 Dödshjälp

Henrik Ahlenius berättade om det pågående arbetet med en rapport som beskriver utveckling och reglering gällande dödshjälp i andra länder och som ska komplettera rådets rapport från 2017, Dödshjälp – en kunskapssammanställning. Rådet ställde frågor och kom med synpunkter.

13 Rapportering av Smers arbete kring covid-19 pandemin

Punkten utgick pga. tidsbrist och hänsköts till kommande sammanträde.

14 Förslag till frågor inom temat Livets början

Carolina Östgren redovisade sekretariatets inventering av vilka frågor inom temat som rådet skulle kunna bereda. Sekretariatet uppdrogs att ta fram ett förslag för hur rådet i kan arbeta med temat till nästa sammanträde.

14.1 Livmodertransplantation

Det nationella programområdet kvinnosjukdomar och förlossning diskuterar införande i vården och har frågat om Smer har gjort någon etisk analys. Rådet beslutade att inleda ett arbete kring frågan.

14.2 Uppföljning kring frågan om antal barn per spermiedonator

Rådet beslutade att arbeta vidare med frågan.

15 Uppföljning planering för regional samverkan

Punkten utgick pga. tidsbrist och hänsköts till kommande sammanträde.

16 Inför etikdagen den 7 december tillsammans med Gentekniknämnden

Punkten utgick pga. tidsbrist.

17 Övriga frågor

Inga övriga frågor hade anmälts.

Vid protokollet
Michael Lövtrup                                                                                                       
Sekreterare         

Justeras
Sven-Eric Söder
Ordförande