Nyheter

Vem vill bli 150 år?

Genforskare är på väg att knäcka koden till ett längre liv och en framtida medellivslängd på 150 år är inte längre helt otänkbar. Ska vi se åldrandet som en sjukdom som vi bör bota? Se filminspelningen från Smers seminarium i Almedalen.

Smers etiksamtal under Almedalsveckan

Smer deltar i år under Almedalsveckan med flera seminarier/etiksamtal. På agendan finns ämnena: Obeprövade metoder i hälso- och sjukvården – dags för etisk uppstramning?, Fosterdiagnostik – vi har tekniken men har vi etiken?, Mhälsa: egenmätningar genom kroppsnära teknik, Vem vill bli 150 år?, Ska vi verkligen berätta allt? Etiska och demokratiska konsekvenser av öppenhet om hälso- och sjukvårdens prioriteringar. Kom och träffa medlemmar från Smer för intressanta diskussioner!

Konferens om förfalskade läkemedel

Smer arrangerar tillsammans med Lunds universitet en konferens på temat förfalskade läkemedel den 19 september. Syftet är att belysa handeln med förfalskade läkemedel ur globalt, nationellt och etiskt perspektiv. Välkommen med din anmälan!

Smer kommenterar: Citizen participation – medborgardeltagande i forskning och sjukvård

Det har blivit allt vanligare att individer involveras på olika sätt i sjukvård och forskning – ett större medborgardeltagande (citizen participation). Det har konsekvenser för flera olika områden såsom e-hälsa, registerforskning och medborgarvetenskap (citizen science). Nya tekniker och nya roller för patienter och medborgare innebär etiska utmaningar.

Remissvar om företrädare för vuxna inom vård, omsorg och forskning

Statens medicinsk-etiska råd har lämnat sitt remissvar angående betänkandet Stöd och hjälp till vuxna vid ställningstaganden till vård, omsorg och forskning (SOU 2015:80). Smers synpunkter riktas främst mot utredningens förslag som rör forskning men avser även bl.a. beslut om företrädare och betydelsen av vårddirektiv.

Uttalande om schablonersättningar vid äggdonation

Smer publicerar idag uttalandet "Schablonersättning vid äggdonation – etiska aspekter". Rådet ser risker med höga schablonersättningar, t.ex. att donation görs av ekonomiska skäl snarare än altruistiska.

Att dö när man själv vill

I media pågår just nu en debatt om dödshjälp och läkarassisterat självmord. Smer har vid flera tillfällen diskuterat dessa frågor och följer den pågående debatten. Läs mer om Smers engagemang och se inspelat material om ämnet.

Rapport från Smer: ADHD – etiska utmaningar

Rapporten ADHD – etiska utmaningar tar upp etiska frågor som aktualiseras av de senaste årens stora ökning av antalet ställda ADHD-diagnoser hos barn, ungdomar och vuxna. Läs mer.

Remissvar angående Bergwallutredningen

Smer lämnar idag sitt remissvar angående betänkandet Rapport från Bergwallkommissionen (SOU 2015:52). Remissvaret behandlar dels frågan om sakkunnigbevisning, dels frågan om förstärkt kunskapsförsörjning inom rättspsykiatrin.

Tipsa Smer om företagssponsring i vården

Om företag betalar för sjukvård som bör räknas som ordinarie verksamhet aktualiseras etiska frågor. Smer inleder nu en omvärldsspaning och tar in upplysningar om sponsring som kan anses tveksam ur etisk synvinkel.

Banbrytande genteknik med etiska dilemman

Den 4 november anordade Smer, Gentekniknämnden och Rifo ett gemensamt seminarium om genredigeringstekniken CRISPR/Cas9. Etiska frågor kring teknikens möjligheter och risker stod i centrum.

Ny rapport om etiska aspekter på icke invasiv fosterdiagnostik sk. NIPT

Statens medicinsk-etiska råd, Smer, publicerar idag en rapport om etiska aspekter på icke-invasiv fosterdiagnostik, för att hitta kromosomavvikelserna 13,18 och 21, sk. NIPT (non-invasive prenatal test). Rapporten är en uppföljning av rådets tidigare yttranden om metoden.

Smer 30 år. Nationell jubileumskonferens den 27 november

Smer firar 30 år med ett etiskt smörgåsbord. Den 27 november ges en konferens i Rosenbads konferenscenter med flera spännande föredrag och mycket tid för diskussion. Kom och fira och diskutera med oss! Välkommen med din anmälan.

Statens medicinsk-etiska råds 30-årsjubileum

Smer firar i år 30 år och uppmärksammar detta med en internationell konferens, Hindsight and foresight – based on 30 years of medical ethics. Konferensen äger rum i Stockholm den 9-10 september. Ett fåtal platser finns kvar för anmälan.